imprezy firmowe, sale konferencyjne, sale weselne, konferenc

Temat: grill- helppp
Czasem, gdy bna grilla zjedzie się cała bardzo liczna rodzina + znajomi, a
czasu na przygotowania mało robię marynatę może nie wykwintną, ale szybką.
dodam że wszyscy się objadają!
no więc mięsko wieprzowe, najlepiej różne rodzaje (ilość!) - karczek, szynka,
boczek - kroję na plastry. w dużym kubku mieszam 1 torebkę przyprawy Kamis do
grilla i 1 torebkę marynaty do grilla Kamis. mięsko w dużym garze układam
warstwami i polewam marynatą. Ma to również tę zaletę ze wystarczy marynować
jakieś 2 godziny i pasuje do każdego rodzaju wieprzowiny.
sałatka: sałatę, np lodową lub lollo rosso porwać na kawałki. polać dobrym
winegretem, ułożyć na niej serek kozi w kawałkach i posypać prazonym ziarnem
słonecznika.
Acha, gdzieś wcześniej był wątek o sałatkach gdzie było kilkadziesiąt niezłych
przepisów. Zerknij tam, może coś się nada.
Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2693744,2693744,grill_helppp.html



Temat: Karczek pieczony – błagam o przepis – do anetapzn
a ja robię tak-mieszam mleko (tak z 3/4 litra) z przyprawami
(sól,pieprz,majeranek,rozdrobniony czosnek i co tam jeszcze pasuje),wkładam w to
karczek na parę godzin i do lodówki.potem przekładam mięcho do naczynia
żaroodpornego,podlewam szklanką tego mleka i piekę w 200 st.co 15-20 minut
trzeba podlewać kilkoma łyżkami mleka.piecze się standartowo-ok.1,5
godziny.zapach piękny,widok w naczyniu taki sobie ale za to smak karczku-boski
aha-naczynie ma być przykryte.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,102298653,102298653,Karczek_pieczony_8211_blagam_o_przepis_8211_.html


Temat: Karczek pieczony – błagam o przepis – do anetapzn
lukrecja34 napisała:

> a ja robię tak-mieszam mleko (tak z 3/4 litra) z przyprawami
> (sól,pieprz,majeranek,rozdrobniony czosnek i co tam jeszcze pasuje),wkładam w t
> o
> karczek na parę godzin i do lodówki.potem przekładam mięcho do naczynia
> żaroodpornego,podlewam szklanką tego mleka i piekę w 200 st.co 15-20 minut
> trzeba podlewać kilkoma łyżkami mleka.piecze się standartowo-ok.1,5
> godziny.zapach piękny,widok w naczyniu taki sobie ale za to smak karczku-boski:
> )
> aha-naczynie ma być przykryte.

To ja na następny rzut spróbuję zrobić wg. Twojego przepisu .
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,102298653,102298653,Karczek_pieczony_8211_blagam_o_przepis_8211_.html


Temat: Ziemniaki z burakiem - do zmrożonej wódeczki też
Ziemniaki z burakiem - do zmrożonej wódeczki też
Ziemniaki z burakami duszone w kociołku nad ogniskiem lub w jego żarze to jedno z moich najpyszniejszych wspomnień z dzieciństwa.
Takie danie wczesną jesienią spozywane w plenerze to przeżycie nie do zapomnienia

Podstawę tego smakołyku stanowią:
ziemniaki
buraki
cebula
dobra kiełbasa
majeranek

a reszta już wg uznania, ja uwielbiam jeszcze dobry, wędzony boczek, w tym wypadku zrobiony (uwędzony) przez moich teściów na podstawie rad i wskazówek nieocenionej Doral Można dodać plastry karczku, można kiszoną kapustą przekładać wartwy dania, można liśćmi świeżej kapusty, co komu pasuje

A robi się tak:
wszystkie składniki należy pociąć w plastry (cienkie się szybciej gotują ale grubsze są smaczniejsze), poukładać warstwami (ziemniaki, sol, pieprz, majeranek, buraki, sól, pieprz, majeranek, cebula, sól, pieprz, majeranek, kiełbasa, ziemniaki, itd.) Na wierzchu powinny znaleźć się ziemniaki z przyprawami, ewentualnie plastry boczku czy liść kapusty.
Zalać toto rosołem albo przegotowaną wodą tak do 1/4-1/3 wysokości naczynia.
Gotować na bardzo małym ogniu do miękkości (najmniej godzinę).

To danie z boczkiem, pod zimną wódeczkę nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale jeszcze i kacowi zapobiega

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44009,70297098,70297098,Ziemniaki_z_burakiem_do_zmrozonej_wodeczki_tez.html


Temat: Jak zrobić wędlinkę?
Bierzesz piers indyka, schab albo karczek. Nacierasz przyprawami, jakie lubisz. Jak dziecku nie przeszkadza glutaminian sodu, polecam marynaty do mies Kamis albo inne podobne. Jezeli nie robisz je sama z pieprzu czarny , ziolowego, papryki,dowolnych ziol i soli oczywiscie.Przyprawy wsypujesz do filizanki z oliwa z oliwek albo pestek winogron albo zwyklym olejem. Mozesz tez uzyc odrobiny cynamonu, czosnku. Do indyka najbardziej nadaja sie delikatne albo slodkawe. Nacierasz tym mieso. W srodek wkladasz morele suszone, rodzynki, daktyle, rowniez namoczone w marynacie. Do schabu i karczku najbardziej pasuje sliwka, czosnek, ziola. Zawijasz w folie aluminowa, ukaldasz w jakims naczyniu, podlewasz woda i pieczesz. Mozna tez piec w rekawie foliowym. Pieczesz okolo godzony dwadziescia (indyk) lub poltorej, do dwoch schab i karczek (dlugosc pieczenia zalezy od wagi mieska). Smacznego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,5327087,5327087,Jak_zrobic_wedlinke_.html